Sarbatoarea de Anul Nou in jurul lumii

Sydney, Australia
Daca locuitorii din Noua Zeelanda sunt primii care vad rasaritul soarelui, vecinii si rivalii lor din Australia sunt cei care organizeaza prima mare petrecere de Anul Nou. In aceasta noapte, un imens foc de artificii lumineaza intregul oras, de la Sydney Harbour Bridge pana la cladirea Operei.
Cel mai indicat este sa privesti acest spectacol de lumini impreuna cu prietenii, in mijlocul portului sau sa rezervi o masa la unul dintre cele mai rafinate restaurante cu priveliste panoramica asupra intregului oras, precum Level Forty-One.

Rio de Janeiro, Brazila
In intreaga Brazilie, Anul Nou reprezinta o petrecere de proportii dedicata zeitei africane a marii, Iemanja. Aceasta traditie a fost adusa in Brazilia de catre sclavii veniti din tarile Africii, iar obiceiul s-a pastrat pana in zilele noastre.
Brazilienii se imbraca in alb si merg pe plaja pentru a duce flori drept omagiu zeitei Iemanja sau pentru a trimite pe mare barcute din hartie, pe care isi scriu regretele anului care tocmai s-a incheiat si sperantele pentru noul an.
Noaptea continua cu petreceri pe plaja in stil brazilian, bauturi traditionale si ritmuri de samba pana la rasaritul soarelui.

Capetown, Africa de Sud
Kaapse, sau Cape Minstrels Carnival, carnavalul traditional de Anul Nou din Cape Town era la inceput o parada de o zi, care s-a transformat intr-o serie de petreceri ce se desfasoara pe parcursul unei luni integi, culminand cu Grand Parade, la sfarsitul lunii ianuarie.
Aceasta traditie a fost oprita la jumatatea secolului al XIX-lea, cand localnicii au inceput sa-si picteze fetele in culori albe, drept protest fata de stapanii coloniali.

Nassau, Bahamas
La festivalul Junkanoo, sponsorii platesc zeci de mii de dolari pentru costumele participantilor la parada in speranta ca vor putea obtine marele premiu al competitiei.
Parada nu este una obisnuita, grupurile raspandindu-se aleator in tot orasul Nassau pentru a crea o atmosfera mirifica, animata de cantece si dansuri. Acrobati, tobosari, clowni si petrecareti de tot felul impanzesc strazile si barurile, nu doar in noaptea dintre ani, ci si cu o saptamana inainte.

Paris, Franta
Orasul luminilor straluceste si mai puternic in Ajunul Anului Nou, parizienii adunandu-se pe Champs-Elysees, de al Arcul de Triumf, pana la Piata Concorde.
O sticla de champagne si cateva pahare de plastic este tot ce va trebuie pentru a va bucura impreuna cu noii prieteni in timp ce priviti spectacolul minunat de artificii din jurul Turnului Eiffel.
La miezul noptii, fiecare persoana primeste un "bonne anneé", sub forma unui sarut pe ambii obraji.

Kyoto, Japonia
Localnicii se pregatesc sa intampine zeul Anului Nou, Toshigami, in mod meticulos, specificific stilului japonez. Fac curatenie cu foarte mare grija in toata casa si pregatesc preparatele traditionale specifice perioadei.
In templele budiste, in noaptea de 31 decembrie, se bat clopotele de o suta opt ori, fiecare bataie reprezentand unul dintre pacatele budiste - astfel spiritul este purificat.


~ Sursa: http://yourmoney.wall-street.ro//articol/Travel/440/slideshow/Sarbatoarea-de-Anul-Nou-in-jurul-lumii.html