9 martie - Mucenicii

Mucenicii mai sunt numiti si Mosi sau Măcinici.
Aceasta zi de pomenire a celor 40 de Mucenici din Sevastia, se sarbatoreste intotdeauna pe 9 martie. Cei 40 au fost soldatii crestini sacrificati de imparatul roman pagan Licinius, care au primit cununa martiriului ca vrednici aparatori ai dreptei credinte. Este o sarbatoare religioasa ortodoxa, care s-a suprapus pe traditia pagana a „Mosilor", despre care se spune ca alunga zilele de Babe si aduc vremea buna. 9 martie este ziua in care primavara isi intra in drepturi.

Este obiceiul ca in aceasta zi sa se faca „mucenici” sau „sfintisori”, pe care romanii le fac si le dau spre pomenire in ziua Sfintilor Mucenici, de Mosi ; acestia sunt aluaturi coapte sau fierte, cu nuca si miere. Acest aluat modelat in forma de opt (8) sau cerc, fiert in apa indulcita cu miere si cu adaos de miez de nuca.
Ca aliment ritual, Macinicii, sinonimi cu Bradosii si Sfintii, se impart si sunt mancati in fiecare an in ziua de 9 Martie (Muntenia, Moldova, Bucovina, Basarabia, Banat).

Se spune ca asa cum e vremea in 9 martie, asa va fi timp de 40 de zile.
Daca in ziua de Mucenici va ingheta si va fi frig, este semn ca iarna va continua pana in ziua de Sfantul Gheorghe (23 Aprilie).

Superstitia spune ca apa de ploaie cazuta acum, de Mosi, este buna pentru dureri de cap si pentru ochi. Se mai spune si ca cei care au livada sau vie, trebuie sa bea 40 de paharele cu vin sau tuica si sa verse cateva picaturi pe vie sau pomi pentru ca plantelor sa le mearga bine tot anul si roadele sa fie bogate. Cu timpul, s-a pierdut semnificatia benefica pentru vie sau livada, pastrandu-se doar superstitia celor 40 de pahare...

Sursa:

Comentarii