"Babele"

Un obicei frumos din rânduiala populară tradiţională, alegerea "babelor", aşa cum îl cunoaştem astăzi, cu rol de amuzament, avea o însemnătate aparte în formarea valorilor familiale traidiţionale şi, mai mult, era un „dătător de speranţă” pentru viaţa veşnică.

Credinţa populară spune că „ Babele” sunt vrăjitoare care au puterea să influenţeze starea vremii într-o singură zi, căci în aceste zile până şi Baba Dochia, cea care aduce vremea rece, începe să dezbrace cele 9 cojoace pe care le poartă din iarnă.

Mai mult, ele pot determina starea sufletească şi dispoziţia care te vor însoţi tot anul, până la sosirea celorlalte Babe, anul viitor.

„ Babele" simbolizează o tradiţie românească fascinantă, o legendă invocată în mituri şi istorisiri româneşti, bazată atât pe interpretarea „ băbească" a vremii, cât şi pe ritualurile care se petreceau în sânul familiei tradiţionale.

Potrivit tradiţiei populare, începând cu 1 şi până pe 9 martie se alege o zi, sau o babă, care va anticipa starea de spirit, norocul si predispoziţia fiecăruia, până la „ babele” de anul următor.

Frumoasă şi însorită, sau dimpotrivă, ploioasă şi înorată, această zi este determinantă pentru cei care îşi aleg Baba şi se spune că îi va reprezenta tot anul. Aşadar, fie vor avea noroc cu carul, fie vor avea parte de încercări primejdioase.

„Se spune că vremea din aceste zile relevă starea lăuntrică şi bunătatea sufletească a fiecărei persoane. Astfel, dacă vremea este frumoasă şi soarele străluceşte, omul este voios şi bun la suflet şi îi va merge bine tot anul următor. În schimb, dacă vremea este întunecată, acela nu va fi un om bun la suflet şi va fi supărăcios tot anul. Pe de altă parte, se spune că dacă ninge sau plouă în acea zi este semn de bogăţie", ne spune Paula Popoiu, muzeograf şi director al Muzeulului Satului din Bucureşti.

Exista 2 variante de a-ti alege Baba si anume, fie iti alegi o zi la intamplare dintre primele 9 zile si astepti sa vezi cum va fi in acea zi, fie in functie de ziua ta de nastere (se calculeaza suma celor doua cifre atunci cand suntem nascuti incepand cu data de 10).

Sursa:
„Babele” de Martie, tradiţie şi semnificaţii : Timp Liber : Unica