marți, 3 aprilie 2012

Tamara Buciuceanu-Botez a primit premiul Gopo pentru întreaga activitate


Actriţa Tamara Buciuceanu-Botez a primit premiul Gopo pentru întreaga activitate la ediţia de anul acesta a galei Gopo, care a avut loc pe 26 martie.

Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut în 1929, la Tighina (astăzi în Republica Moldova). Figură legendară a teatrului şi filmului românesc, Tamara Buciuceanu-Botez are o carieră impresionantă, ce se întinde pe parcursul a şaizeci de ani.

Absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (1952), la clasa profesorului Ion Bălţăteanu, actriţa a debutat în film în 1964, în "Titanic Vals" (regia Paul Călinescu), unul dintre titlurile de referinţă ale anilor de început ai cinematografului românesc. Filmografia sa include roluri în producţii precum "Grăbeşte-te încet" (regia Geo Saizescu), "Bocet vesel" (regia Mircea Moldovan) şi "Primăvara bobocilor" (regia Mircea Moldovan). A rămas în amintirea unei generaţii întregi cu rolul profesoarei Isoscel din seria de succes "Liceenii" (regia Nicolae Corjos).

Un alt rol antologic interpretat de Tamara Buciuceanu-Botez rămâne cel al moşierei Aneta Duduleanu în "Cuibul de viespi" (regia Horea Popescu, 1987), ecranizarea după piesa lui Alexandru Kiriţescu "Gaiţele". Una dintre cele mai apreciate comedii ale cinematografului românesc, "Cuibul de viespi" reuneşte în distribuţie, alături de Tamara Buciuceanu, alte nume celebre precum Gheorghe Dinică, Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu şi Tora Vasilescu.

Pentru rolurile emblematice în istoria filmului românesc, Tamara Buciuceanu a fost recompensată cu premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania în 2008, întâlnirea cu publicul după proiecţia filmului "Cuibul de viespi" fiind unul dintre cele mai emoţionante momente din istoria de zece ani a evenimentului.

Tamara Buciuceanu-Botez a jucat şi pe scenele marilor teatre ale Capitalei: Bulandra, Naţional, Teatrul de Comedie. Actriţa s-a remarcat în piese precum "Coana Chiriţa", "Romeo şi Julieta", "Cumetrele", "Mamouret", "Dimineaţă pierdută".

Anul acesta, ea revine pe marile ecrane, alături de cuplul-cult al comediei autohtone Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, în filmul "Toată lumea din familia noastră" (regia Radu Jude).

Tamara Buciuceanu-Botez se alătură, astfel, actorului Iurie Darie, care a primit de asemenea premiul pentru întreaga carieră, iar asistentul de imagine Dumitru Gaiţă este celălalt cineast recompensat anul acesta cu premiul special, alături de Lidia Luludis.

Gala premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi al Babel Communications.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu