Zece locuri din Transilvania care au uimit lumea

Mai multe obiective turistice din Transilvania s-au remarcat în ultimii ani prin includerea în diverse topuri sau selecții mon-diale, făcute de publicații celebre. Castele, rute de drumeție, sate arhaice sau orașe idilice și-au găsit locul în companii selecte, pe listă cu „celebrități” în domeniu.

Site-ul cluj.travel a facut un top 10 al acestor locuri. Prezentate in ordine alfabetica acestea sunt:

Castelul Bran. La fel ca și Castelul de la Hunedoara, cel de la Bran figurează atât în topurile celor mai frumoase castele cât și în cele care enumeră cele mai înspăimântătoare clădiri. Una dintre cele mai prestigioase poziționări ale edificiului de la granița Transilvaniei cu Muntenia a fost într-o selecție a celor mai frumoase zece castele din lume, realizată de Budget Travel și preluată de CNN, în ianuarie 2009.  „Atât administratorii Castelului Bran cât și Oficiul de Turism al României insistă asupra legăturilor dintre Castelul Bran și Vlad Țepeș, cel care a inspirat personajul Dracula al lui Bram Stoker. Poate că aceste legături sunt subțiri, dar nimeni nu poate nega farmecul înspăimântător al numeroaselor turnuri și turnulețe”, scriau autorii de la Budget Travel.

Castelul Corvinilor. Fortificația medievală de la Hunedoara, transformată în timp într-un castel nobiliar somptuos, a fost inclusă în august 2011 de Lonely Planet într-un Top 10 al „castelelor de basm” din Europa. Castelul de la Hunedoara a fost clasat pe locul 8 în acest top, în care mai figurează castelele din Praga, Neuschwanstein sau Malbork. „Dacă nu simți un fior pe șira spinării atunci când te apropii de pod, cu râul spumegând dedesubt, înseamnă că îți lipsește glanda fricii: singurul motiv pentru care aici nu se mai găsesc vampiri este acela că ei au fost mâncați de vârcolaci”, glumeau autorii topului pe seama înfățișării castelului hunedorean. De altfel, Castelul Corvinilor figurează și în diverse clasamente ale celor mai înspăimântătoare clădiri din lume.

Cheile Turzii. Seria de volume de călătorie editată în 2007 de National Geographic Traveler sub titlul „Călătorii pentru o viață – 500 de locuri unice”, include printre destinațiile selectate și Cheile Turzii. „La sud de Cluj începe drumul care vă poartă prin abruptele chei ale Turzii, pline de peșteri în care locuiau odinioară oameni, în zorii preistoriei, decorate cu turnuri naturale din piatră și cu arcade”, scriau autorii de la NG Traveler. În text se mai menționează și că microclimatul Cheilor Turzii este propice pentru nu mai puțin de o mie de specii de plante, zona fiind „un paradis al speciilor rare de fluturi și păsări”.

Creasta Făgărașului. Prestigiosul cotidian britanic „The Guardian” a inclus, în august 2012, drumețiile în Munții Făgăraș într-un Top 10 al activităților de vacanță în Europa. „Amatorii de drumeții care caută o provocare mai puțin convențională nu trebuie să privească mai departe de lanțul muntos Făgăraș. Munții au o linie de creastă incredibilă, oferind priveliști uimitoare asupra lacurilor glaciare și a văilor abrupte”, consideră jurnaliștii britanici. Alte activități recomandate de jurnaliștii de la „The Guardian” includ surfing în Algarve (Portugalia) sau cicloturism în Alpii francezi.

Micloșoara, casele contelui Kálnoky. Lonely Planet Magazine includea în octombrie 2010 casele de oaspeți din Micloșoara, Covasna, ale contelui Kálnoky printre cele mai neobișnuite hoteluri ale Europei. „Frumos decorate, fostele cabane de vânătoare din secolul al 19-lea, sunt doar o parte a poveștii. Un ecologist, contele Tibor are și un scop secund, acela de a conecta viața satului cu lumea din afară. Puteți, de exemplu, să vă petreceți o zi alături de apicultorul satului, de fierar, sau să participați la o serie de plimbări în natură”, nota autorul selecției.

Pădurea Hoia-Baciu. Ultima sosită în familia celebrităților turistice transilvănene, pădurea de la marginea Clujului, unde se crede că au loc fenomene paranormale, a fost inclusă în octombrie 2012 de revista americană „Travel+Leisure” pe lista celor mai „bântuite” păduri din lume, alături de locuri precum Pădurea Neagră (Germania), Aokigahara (Japonia) sau Wychwood Forest (Anglia). „Hoia-Baciu din Transilvania are o faimă nedorită de mai bine de o jumătate de secol. Locuitorii din jurul ei susțin că pădurea – care are în centru o poiană de formă circulară – este un portal, iar cei care îl trec nu se mai întorc niciodată. Cine supraviețuiește povestește că pe timpul petrecut în pădure a avut stări de agitație și rău”, scrie revista americană.

Sibiu și Mărginimea. Orașul de pe Cibin și zona înconjurătoare au figurat în 2008 în topul celor mai idilice zece oraşe ale Europei, realizat de celebra revistă americană Forbes. „În împrejurimile oraşului, practic, nu este niciun zgomot şi nici poluare, iar localnicii îşi călăresc în continuare caii. Este un minunat stil de viaţă nealterat”,  declara la vremea respectivă, pentru Forbes, Ala Osmond, directoarea Exeter International, o companie din SUA care organizează trasee turistice în Europa. Sibiul a devansat în acel top Roma. Pe primele două locuri au fost plasate zone din Toscana, respectiv Provence.

Transfăgărașanul. A doua cea mai înaltă șosea din România apare în mod constant în topurile celor mai frumoase drumuri. Realizatorii emisiunii „Top Gear” au declarat-o în 2009 cea mai frumoasă șosea din lume, iar un an mai târziu site-ul de specialitate carsroute.com o plasa tot pe locul 1, într-un Top 15 al celor mai frumoase drumuri din lume. De asemenea, site-ul motorbikeeurope.com consideră Transfăgărășanul cea mai bună șosea pentru motociclete de pe continent.

Valea Zălanului, reședința Prințului Charles. Proprietatea moștenitorului coroanei britanice din Valea Zălanului, județul Covasna, figurează pe locul nouă în topul „Celor mai bune paradisuri private”, realizat de celebra revistă americană Vanity Fair în iunie 2012. Despre domeniul din Transilvania, revista notează: „Cu ajutorul prietenului său, Contele Kalnoky, Prințul Charles a petrecut ani de zile restaurând această proprietate și mobilând-o cu antichități locale. Peisajul care se unduiește ușor este ideal pentru aventuri în aer liber”. În top mai figurează vile opulente din Mexic, goelete turcești transformate în iahturi de lux sau castele din Irlanda.

Viscri. Ajuns celebru, la fel ca și Valea Zălanului, după ce Prințul Charles a cumpărat aici o casă, satul săsesc care adăpostește o biserică fortificată inscrisă în Patrimoniul UNESCO a fost inclus de revista „Travel+Leisure” pe lista celor 25 de „sate secrete” din Europa. „Perii sun replantați, fierăria are un magazin nou, iar un drum de-a lungul caselor pastelate din cărămidă le oferă vizitatorilor – și elitei filantropice – o privire asupra modului tradițional de viață săsesc”, menționa revista în numărul din aprilie 2010. Alături de satele Slavonice, din Cehia, Koguva, din Estonia, Plios, din Rusia, și de orășelul Kotor, din Muntenegru, Viscri a făcut parte din minoritatea de localități est-europene incluse în această selecție, restul aflându-se în vestul continentului sau în Grecia.



Comentarii