O echipa de alpinisti români a cartografiat un nou traseu de escaladare in Africa



O echipă de alpinişti români a cartografiat în premieră pe GPS un nou traseu de escaladare a munţilor Ruwenzori, din Uganda, Africa, traseu care era odinioară plin de gheaţă, dar în prezent distrus de încălzirea globală.

Românii spun că acest lucru a fost posibil pentru că, faţă de acum opt ani, când ei făceau prima expediţie, situaţia s-a schimbat complet.

În timpul expediţiei din acest an, alpiniştii de la Asociaţia Oxigen au  măsurat nivelul gheţarului Stanley, şi nu mică le-a fost surpriza să vadă că acesta s-a topit. De asemenea, românii  şi au ajuns în vârful Marguerita, la o altitudine de 5.109 m.
"Anul acesta am efectuat deja a patra expediţie pe muntele Ruwenzori şi am constatat din nou o micşorare a gheţarului Stanley cu aproximativ 80 de metri. Dacă în anul 2004, când am organizat prima expediţie, puteam ajunge în vârf traversând acest gheţar, anul acesta gradul mare de topire a lăsat în suspensie o scară de trecere pe un alt versant. Astfel, am marcat cu GPS-ul o nouă rută de escaladare care este ceva mai tehnică şi este cu 40 de minute mai lunga decat vechiul traseu", a declarat alpinistul David Neacsu.
Alpiniştii spun că i-a uimit faptul că gheţarul Stanley s-a topit într-un timp aşa de scurt şi estimează că acesta se va topi complet în următorul deceniu.
 „Efectuarea acestei expediţii este semnalul nostru de alarmă, este îndemnul nostru către toţi oamenii de a proteja mediul inconjurător. Viteza de topire a gheţarilor este unul dintre cele mai importante indicatoare ale pericolului fenomenului încălzirii globale. În următorii 10-15 ani estimăm că gheţarul Stanley se va topi complet şi cu siguranţă nu va fi singurul. Principala cauză sunt activităţile noastre şi cu siguranţă, soluţia este tot în mâinile noastre", a spus Sorin Delivasile, preşedintele Asociaţiei Oxigen.
Munţii Ruwenzori sunt un lanţ muntos  situat la graniţa dintre Uganda şi Congo, între lacurile Albert şi Edward, cu înălţimi de până la 5.109 m.

              http://asociatiaoxigen.ro/


Comentarii