Primul joc video inspirat de basmele romanesti


Doi români vor să aducă lumea basmelor în universul jocurilor video. Primul titlu pe care îl pregătesc e Noverat, preconizat pentru primăvara 2014.


Ionuţ Chirca şi Ana Todica sunt cei doi români care vor să se remarce în lumea jocurilor video cu un titlu fundamentat pe poveştile bine cunoscute din folclorul popular românesc. Ei au început să discute despre joc în noiembrie 2011 şi dezvoltarea propriu-zisă a început în primele luni din 2012. Jocul se numeşte Noverat şi îl are în centrul acţiunii pe fierarul Jay’Dan care trebuie să treacă peste tot felul de obstacole. Acţunea se desfăşoară în ţinutul fermecat Kalandria şi Jay’Dan trebuie să-şi ajute comunitatea părăsită de zeii Shapers.

Noverat este în fază de prototip acum, dar echipa mai are nevoie de fonduri pentru a-l finisa şi pentru a-l lansa în primăvara anului viitor. Aici începe aventura celor doi români în tărâmul Internetului. Ei au apelat la platforma Indiegogo dedicată strângerii de fonduri. Au nevoie de 20.000 de dolari pe care plănuiesc să-i strângă în viitoarele două luni. Cei care vor să contribuie la acest proiect pot să o facă cu diferite sume de bani, de la 5 dolari până la 1.000 de dolari. Pentru o investiţie minimă, donatorii primesc mulţumiri din partea echipei, iar suma maximă le asigură investitorilor un loc în lista de credite a jocului.

Ionuţ este artist 3D şi Ana are specializarea de programator. Ei au schiţat lumea Kalandria pe hârtie, apoi au discutat cu scriitorul Anthony Sweet de la Handwritten Games pentru a-i ajuta cu scenariul. Cei doi români au pornit acest proiect în paralel cu slujbele lor obişnuite, dar acum vor să se dedice integral, de aceea speră să obţină finanţarea pentru putea lansa Noverat. Dacă vor strânge mai mulţi bani decât suma cerută iniţial, au deja în plan trei tărâmuri pe care să le dezvolte în continuarea Kalandria.

Aerul proaspăt din România
Alături de prietenii români cu care au colaborat la Noverat, Ionuţ şi Ana au reuşit să atragă în proiect şi dezvoltatori străini din Australia, Canada, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii. „Ne pare rău că nu am putut lucra integral cu oameni din România“, spune Ana, dar este completată de Ionuţ care susţine că şi aşa aportul românilor s-a văzut. „Oamenii cu care am lucrat, în mare parte prieteni, la nivel de grafică şi la nivel de concept au venit cu ceva diferit. În afară există deja un trend, însă noi putem furniza ceva nou“.

Ceea ce i-a motivat să pună bazele acestui joc este pasiunea. Ana afirmă că jocurile i-au atras de când erau mici, iar în Noverat vor să vină atât cu distracţia din timpul jocului, cât şi cu plăcerea de a crea, întreţine şi dezvolta lumi. Jocul va fi disponibil pentru calculatoarele cu Windows şi Mac OS de la Apple. Iniţial au plănuit lansarea sa direct pe telefoanele iPhone, dar pe măsură ce au adăugat elemente, situaţia s-a complicat şi dacă nu s-ar fi reorientat către mediile clasice, ar fi trebuit să renunţe la anumite elemente.
„Sunt multe personaje, caracterul principal trece prin stadii diverse de dezvoltare şi pentru un joc de iPhone ar fi prea complex. Pe iPhone ai nevoie de jocuri simple pe care le poţi juca în metrou“, declară Ionuţ.
O versiune mobilă nu este exclusă, dar vor să facă lucrurile în aşa fel încât jucătorii să se simtă parte din poveste, nu doar simpli spectatori.

Acest joc împreună cu universul pe care echipa l-a creat sunt caracterizate de Ana drept o lume de basm.
„Dacă ne gândim la «Harap-Alb», aşa se întâmplă şi în Noverat, eroul e pus în situaţii limită, sunt implicate şi personaje care îl ajută sau, din contră, îl încurcă“.
Tot acest basm digital va putea fi descoperit de jucători începând cu martie 2014, dacă strângerea de fonduri merge bine şi echipa obţine fondurile necesare.


Daca vrei sa contribui: Noverat crowdfunding
Site:                                      http://www.tavern-games.com
Facebook page:              Noverat - TavernGames

Comentarii