joi, 5 septembrie 2013

S.O.S. ROSIA MONTANADeci:
1. Proiectul RMGC este unul dintre cele mai mari proiecte de exploatare auriferă din lume, iar riscurile nu sunt comparabile cu nici un alt exemplu de exploatare de acest gen.
2. În toate ţările UE, adică în toată industria minieră din Europa, se utilizează aprox 1000 tone de cianuri, iar la Roşia Montană se doreşte utilizarea a 13.000 tone de cianuri pe an.
3. Proiectul va duce la escavarea a 500 milioane tone de steril în urma utilizării cianurilor.
4. Intervenţia se va face pe un perimetru de 1258 hectare, se vor rade efectiv 4 munţi şi se va săpa pe o adâncime de 400 de metri creându-se un crater gigantic vizibil şi de pe lună de aprox 8 km diametru.
5. Vom râmâne pentru totdeauna cu un lac de cianuri - 215 milioane de metri cubi cianuri şi un baraj ce trebuie să reziste pentru eternitate. Pentru mentenanţă şi operaţiunile de supraveghere ale acestui baraj RMGC oferă 150 milioane euro, în condiţiile în care Agenţia de Mediu a SUA a evaluat mentenanţa la 2.6 miliarde dolari.

Exploatarea se face la suprafaţă şi nu în galerii cum s-a făcut până acum în România. Astfel se aduc mari prejudicii mediului şi comunităţii, adică se distrug aproape complet.

Se foloseşte tehnologia pe bază de cianuri pentru că este cea mai ieftină, dar sunt şi alte tehnologii mai scumpe, dar care nu aduc asemenea prejudicii mediului. Logic, pentru că o firmă se gândeşte doar la profit şi doreşte ca cheltuilile să fie cât mai mici.Ce oferă RMGC?

- câteva sute de locuri de muncă pe o perioadă determinată şi foarte puţine pentru localnici;

- o redevenţă de 6% oferită statului român;

De ce aş susţine un asemenea proiect????!!!

Mai multe informatii aici:
si aici:
si aici:

PLUS o declaratie care "face toti banii", din 2012 cand Victor Ponta era razboinic si pus pe "fapte mari":


si o inregistrare de la Rosia Montata, cel putin la fel de interesanta: 


Articole in limba engleza:
[Articles in the international press regarding Rosia Montana]


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu