Cum a ajuns 8 martie Ziua internaţională a Femeii


Când s-a născut Ziua Internaţională a Femeii, cu siguranta ca ele se gândeau probabil cel mai puţin la flori, şi mai mult la drepturi şi condiții mai bune de muncă.

Ziua Internaţională a Femeii are o legătură strânsă cu mişcarea femeilor muncitoare din SUA, care luptau pentru drepturi sociale şi politice. Ideea instituirii unei sărbători dedicate femeii s-a născut la răscrucea secolelor XIX şi XX, când s-a înregistrat creşterea numărului populaţiei, industrializarea puternică şi afirmarea ideologiilor radicale. Pentru prima dată, Ziua Femeii a fost marcată pe 28 februarie 1909, în urma unei declarații a Partidului Socialist din SUA. Dar atunci sărbătoarea avea un caracter naţional.

Inspirată de colegele sale americane, activista socialistă din Germania Luise Zietz şi comunista Clara Zetkin au propus, în august 2010, la a doua Internaţională Socialistă de la Copenhaga, de a marca Ziua Internaţională a Femeii. Delegatele la eveniment (100 de femei din 17 state) au aprobat această idee cu scopul de a promova drepturile femeilor, inclusiv cele de vot. Atunci încă nu se stabilise o dată fixă a sărbătorii. Prin urmare, în premieră, Ziua Internaţională a Femeii a fost celebrată pe 19 martie 1911, în patru state europene: Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. Femeile cereau dreptul la vot, dreptul de a deţine funcţii publice şi eliminarea discriminării de gen.

În ajunul Primului Război Mondial, femeile din Europa participau activ la mişcarea pacifistă. Pe 8 martie 1917, femeile din Rusia ţaristă au organizat la Sankt Petersburg proteste ample cerând „pâine şi pace”. După patru zile, ţarul Nicolae al II-lea a abdicat, iar guvernul provizoriu le-a acordat, într-un final, dreptul de vot. După revoluţia bolşevică din octombrie 1917, comunista Alexandra Kollontai l-a convins pe Lenin să declare ziua de 8 martie drept sărbătoare oficială. În perioada sovietică, pe 8 martie era celebrată „muncitoarea eroină”.

La alt capăt de lume, în SUA, Ziua Internațională a Femeii a fost marcată oficial până la sfârșitul anilor ’20 ai secolului trecut. Sărbătoarea a renăscut abia peste patru decenii, când a pornit din nou valul mişcării femeilor, dar fără implicaţiile sale socialiste.

Anul 1975 a fost declarat de Organizaţia Naţiunilor Unite drept Anul Internaţional al Femeii.

În statele cu regimuri comuniste, Ziua Femeii a fost popularizată ca Ziua Mamei, în timpul căreia copiii erau încurajați să ofere cadouri mamelor, bunicilor și învățătoarelor.

Actualmente, această sărbătoare e una oficială în Rusia, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guineea-Bissau, Eritreea, Laos, Madagascar, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Uganda, Vietnam şi Zambia.

Pe de altă parte, este sărbătorită, fără a fi o sărbătoare oficială, în ţări precum Croaţia, Serbia, Bulgaria, Letonia şi România.

Comentarii