la Observatorul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi
Astronomii gălăţeni au reuşit să facă observaţii şi fotografii, pentru prima dată în România, ale unei planete din afara sistemului nostru solar. Descoperirea exoplanetelor este dificilă deoarece se află la distanțe imense și nu emit lumină proprie.
Specialiştii Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, impreuna cu Alexandru Dumitriu, membru al Astroclubului "Călin Popovici", au observat pentru prima oară în România o planetă din afara sistemului solar, denumită cu indicativul HAT- P- 27 b.
Pentru această observaţie a fost utilizat telescopul principal, cu diametrul de 400 de milimetri.
Exoplanetele se rotesc în jurul altor stele decât Soarele.
„Planeta HAT- P- 27 b orbitează o stea puţin mai mică decât Soarele, o dată la trei zile, aşa că, dacă am locui pe ea, am serba Anul Nou din trei în trei zile. HAT- P- 27 b are diametrul egal cu cel al planetei Jupiter, dar o masă mult mai mică" a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi
Distanţa până la steaua în jurul căreia orbitează planeta HAT- P- 27 b, aflată în constelaţia Fecioara, este de 665 ani-lumină. Până în prezent, este confirmată existenţa a 760 de planete care orbitează alte stele.
În galaxia noastră există miliarde de stele, și se apreciază că peste 15 % din ele dispun de planete care le înconjoară.
Descoperirea exoplanetelor este dificilă deoarece se află la distanțe imense și nu emit lumină proprie.
Exoplanetele sunt importante și pentru eventuala existență a vieții extraterestre.
Sursa: http://www.adevarul.ro/
Comentarii
Trimiteți un comentariu