Ionuţ Budişteanu a câştigat Marele Premiu în Olanda Acesta a fost singurul concurs sponsorizat de autorităţile din Vâlcea
Ionuţ Budişteanu a surprins din nou o lume întreagă prin câştigarea Marelui Premiu la una dintre cele mai grele competiţii, „International Environment & Sustainability Olympiad”, ce a avut loc în Olanda, oraşul Utrecht. La acest concurs, orientat spre ingineria mediului, au participat inventatori cu nume sonore din 43 de ţări.
„Mi-am dorit foarte mult ca la acest concurs să fiu primul clasat! Premiul întâi, pe care de altfel l-am obţinut, înseamnă foarte mult! Iar Marele Premiu al acestei competiţii este o mândrie nu numai pentru mine, ci şi pentru Grupul Şcolar Oltchim, pentru judeţul Vâlcea şi, de ce nu, pentru România. Mă bucur că am câştigat acest premiu şi dintr-un alt motiv: a fost unul dintre puţinele concursuri sponsorizate. La competiţia din Olanda am primit un sprijin material din partea Consiliului Judeţean Vâlcea şi mulţumesc pe această cale reprezentanţilor judeţului nostru. Cert este faptul că această cheltuială a avut rezultate pozitive. Din punctul meu de vedere, performanţa trebuie susţinută material de către autorităţi! Dacă părinţii nu sunt bogaţi, este foarte greu să participi la competiţii pe banii lor! Revenind la subiectul principal, concursul din Olanda a avut un scop foarte clar: găsirea unui idei inginereşti pe partea de mediu. Concurenţii au fost din diverse domenii ale ştiinţei precum: calculatoare, mecanică, genetică, chimie, biologie, electronică etc... dar toate orientate către mediu.
Dacă în urmă cu 10-20 de ani, marile companii căutau idei sustenabile prin angajaţi sau profesori universitari (organizau Brainstorming cu ei pentru a obţine o idee nouă), mai nou, aceste companii organizează concursuri internaţionale, saloane de inventică, cu scopul de a reuni cât mai mulţi tineri şi de a obţine acea soluţie sustenabilă ce rezultă din câteva zeci de proiecte şi ce urmează ca în final să fie implementată. Softul meu prezentat la această competiţie încearcă să identifice dezastrele naturale din satelit foarte repede. Folosind inteligenţa artificială, se pot procesa sute de mii de imagini cu scopul de a recunoaşte uragane, ambuteiaje de maşini, incendii de păduri, inundaţii şi chiar pete de petrol. Ideea constă într-o procesare automată şi o alertă imediată a autorităţilor.
Vă dau un exemplu: de obicei, pompierii din Canada află că un incendiu a avut loc într-o pădure abia după 6-7 ore. Cauzele sunt multiple! În primul rând, nimeni nu locuieşte în pădurea respectivă. Suprafaţa de terenuri forestiere este foarte mare, iar populaţia foarte mică. Abia după câteva ore bune, şi numai în cazul în care, întâmplător, cineva trece cu maşina şi vede fumul, autorităţile sunt alertate. Ideea este de a lua sute de mii de imagini din satelit, de a localiza acel incendiu, permiţând alertarea şi rezolvarea calamităţii în timp util”, a spus Ionuţ Budişteanu.
Articol de Mihaela Muscă
Sursă: http://viatavalcii.ro/
Site-ul concursului: www.inespo.org
Comentarii
Trimiteți un comentariu