miercuri, 4 martie 2009

Martisorul

Originea cuvantului "martisor" vine din limba latina si inseamna "martie". Totul a inceput pe vremea dacilor. Atunci, parintii le ofereau copiilor cate o moneda pe care o purtau la gat sau la mana. Materialul din care era facut acest obiect (aur, argint sau bronz) facea referire la categoria sociala din care provenea familia respectiva. De aceasta moneda se atasa un snur facut dintr-un fir alb si altul rosu (de canepa sau lana). Traditia spune ca cel care purta moneda respectiva era ferit de rele, de boli si avea noroc tot anul. De asemenea, aceste doua culori simbolizau lupta dintre bine si rau sau dintre viata si moarte.

Mai tarziu, se confectionau martisoare din pietricele de rau. Acestea erau vopsite in alb si rosu si se puneau pe un sirag. Se purtau numai in ziua de 1 Martie. In credinta populara, aceste podoabe ajutau la fertilitate si il aparau pe cel care le purta de arsurile solare. In urma sapaturilor arheologice facute in ultimii ani, la Schela Cladovei, s-au gasit siraguri de pietricele alb rosii, a caror vechime a fost estimata la peste 8.000 de ani.

Aceste daruri se faceau inainte de rasaritul soarelui, in zorii zilei. De asemenea, in prima noapte cu luna plina, banutul era dat jos si cu el se cumparau apoi cas dulce si vin rosu. Pentru a se asigura ca vor fi frumoase tot timpul anului, fetele obisnuiau sa se spele pe fata, in dimineata de 1 Martie, cu apa rezultata din topirea zapezii.

O alta poveste referitoare la aparitia martisorului aduce in discutie astrul ceresc, soarele. Pilda spune ca, intr-o buna zi, Soarele a coborat pe Pamant intruchipand un tanar frumos. Acesta a fost rapit de zmeul cel rau si inchis intr-o temnita.

Dintr-o data, fara lumina, totul s-a intunecat. Pentru ca nimeni nu indraznea sa-l confrunte pe zmeu, speranta a venit din partea unui fecior care s-a hotarat sa salveze Soarele. Calatoria catre castelul zmeului a durat trei anotimpuri. Odata ajuns aici, a inceput lupta.


Sursa:
http://www.eva.ro/divertisment/features/martisorul-si-traditiile-lui-articol-6756.html