Jane Austen




Pride and prejudice



Despre Jane Austen
1. S-a nascut intr-o familie de mici nobili englezi, din secolul al XVIII-lea. Educatia a primit-o in special de la tatal sau si de la fratii mai mari, care au incurajat-o permanent sa scrie si au sustinut-o in toate demersurile ei de a-si publica romanele.

2. O vreme a urmat cursurile de la Oxford, impreuna cu sora ei, insa, din momentul in care familia nu si-a mai putut permite, Jane Austen si-a completat educatia citind foarte mult.

3. A inceput de timpuriu sa scrie, multa vreme experimentand diverse genuri literare. Abia in jurul varstei de 35 ani si-a descoperit adevarata inclinatie. Romanul "Mandrie si prejudecata" va fi scris la 38 de ani.

4. In timpul vietii nu s-a bucurat de mare succes. Abia la mijlocul secolului al XIX-lea criticii literari aveau sa aprecieze stilul ei realist si sa ii integreze opera printre cele mai bune romane ale literaturii engleze si universale.

5. Despre Jane Austen s-au pastrat foarte putine informatii biografice. Sora sa, Cassandra, cu care a avut o relatie cordiala, a ars majoritatea scrisorilor primite de la ea. Cele pe care le-a pastrat au fost cenzurate de catre aceasta, din dorinta de a nu scoate la iveala aspecte intime ale vietii surorii ei.

6. A fost ceruta in casatorie doar o singura data in viata de fiul unor prieteni de familie, cu studii si situatie materiala foarte buna, dar deloc atragator. Gandindu-se la posibilitatea de a le oferi parintilor o batranete fericita si lipsita de griji si fratilor sai o sansa de a-si urma studiile, Jane a acceptat cererea in casatorie. A doua zi insa a revenit asupra deciziei, constientizand ca este incapabila de mezalianta. Astfel, Jane Austen a preferat sa nu se casatoreasca niciodata.

7. In tinerete era foarte sociabila, mergea in vizita la prieteni si onora majoritatea invitatiilor la baluri. Ii placea foarte mult sa danseze. Mai tarziu, a dus o viata linistita si retrasa, preferand sa si petreaca mai tot timpul scriind.

Sursa: http://www.adevarul.ro/cartile-adevarul/mandrie-si-prejudecata.html