vineri, 4 septembrie 2009

Viata ta

Un profesor de filosofie statea in fata clasei având pe catedra cateva lucruri.
Când ora a inceput, fara sa spuna un cuvânt, a luat un borcan mare de maioneza gol, pe care l-a umplut cu mingi de golf. I-a întrebat pe studenti daca borcanul este plin si acestia au convenit ca era.
Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat in borcan, scuturându-l usor.
Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de golf. I-a întrebat din nou pe studenti daca borcanul era plin iar acestia au fost de acord ca era.
Profesorul a luat dupa aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat in borcan. Firesc nisipul a umplut de tot borcanul. I-a intrebat din nou pe studenti cum statea treaba, iar acestia au raspuns in cor "pliiin"!
Profesorul a scos de sub catedra doua cesti cu cafea pe care le-a turnat in borcan umplându-l de aceasta data definitiv. Studentii au râs.
"Acum" a spus profesorul dupa ce hohotele s-au domolit, "as dori sa intelegeti ca acest borcan reprezinta viata voastra. Mingile de golf reprezinta lucrurile importante pentru voi, familia, copiii, sanatatea, prietenii si pasiunile voastre, si ca daca totul ar fi pierdut in afara de acestea, viata voastra ar fi tot plina."
"Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteaza pentru voi, serviciul, casa, masina, iar nisipul e restul lucrurilor marunte"
"Daca veti incepe cu nisipul", a continuat el "nu veti mai avea unde sa puneti mingile de golf si pietricelele".
"La fel si in viata, daca iti irosesti tot timpul si energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodata timp pentru lucrurile importante pentru tine."

*"Acorda atentie lucurilor importante pentru fericirea ta...... Joaca-te cu copiii, fa-ti controale medicale periodic, iesi in oras la cina, joaca golf, vei avea suficient timp alta data sa faci curat sau sa repari cine stie ce dispozitiv . Ai, în primul, rând grija de mingile de golf, ele conteaza cu adevarat. Stabileste-ti prioritatile, restul e doar nisip." *
Unul dintre studenti a ridicat mâna interesându-se ce reprezentau cele doua cani de cafea. Profesorul a zâmbit:
"Ma bucur ca intrebi asta, ele vor doar sa arate ca, oricât de plina ar parea viata ta, e loc intotdeauna pentru doua cani de cafea, impreuna cu un prieten."