Invierea Mantuitorului

Darurile pe care le dobandim prin Invierea Domnului Iisus Hristos

Praznuim Invierea Domnului, cea mai importanta zi din viata unui crestin ortodox. Invierea Mantuitorului inseamna pentru noi dobandirea vietii vesnice.
Unul dintre cei mai importanti duhovnici ai neamului nostru, parintele Teofil Paraian, de la Manastirea Sambata, ne descopera darurile acestui mare eveniment din istoria omenirii.

Iertarea pacatelor
Dupa cum spune parintele Teofil Paraian, „darul cel mai deosebit, darul care izvoreste din Invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos, este iertarea pacatelor. Fara iertarea pacatelor nu pot fi traite celelalte daruri ale Invierii. Sfantul Evanghelist Ioan istoriseste ca Domnul Hristos, in cea dintai zi a Invierii Sale, a suflat peste ucenicii Sai si a zis: «Luati Duh Sfant, carora le veti ierta pacatele le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute». Deci, iertarea pacatelor este in legatura cu Invierea. Stiti ca Sfantul Ioan Gura de Aur, in cuvantul de la Pasti, zice: «Nimeni sa nu se tanguiasca pentru pacate, ca iertarea din mormant a rasarit», si asta pentru totdeauna, pana la sfarsitul lumii, pentru ca pana la sfarsitul lumii este si putinta de a pacatui, este si darul de a ierta.“

Bucuria si curajul
„Bucurati-va!“ este cel dintai lucru pe care L-a spus Hristos dupa Inviere. Este un salut si un indemn la bucurie. “Cand Domnul Hristos S-a intalnit cu femeile mironosite care se intorceau de la Mormantul gol le-a spus: «Bucurati-va!» si dupa aceea indata: «Nu va temeti!» Bucurati-va si nu va temeti. Sunt cuvinte din care intelegem ca Domnul Hristos vrea sa ne bucuram si ca din mormantul datator de viata al Mantuitorului izvorasc bucuria si curajul, netemerea. Curajul este o virtute crestina, o virtute morala pe care cu totii voim s-o avem, pentru ca numai asa putem manifesta credinta noastra in Mantuitorul“, spune parintele Paraian.

Pacea
Invierea Mantuitorului Hristos ne-a mai adus inca doua daruri. Cand S-a intalnit cu ucenicii Sai, le-a zis: „Pace voua!“. Prin acest cuvant, Domnul nu numai i-a salutat pe ucenicii Sai, ci le-a dat si pacea. „Domnul Hristos spune despre bucurie si despre pace ca sunt lucruri pe care El le da. Inainte de Sfintele Patimi, in cuvantarea de despartire, pe care a retinut-o in Evanghelia sa, Sfantul Evanghelist Ioan, e scris ca Domnul Hristos a zis: «Pace va las voua, Pacea Mea o dau voua.» Nu daruri cum da lumea va dau Eu, ci sa va dau pace, care-i mai presus de orice, dar si pentru care si celelalte lucruri primesc valoare.

Despre bucurie, Domnul Hristos a zis: «Deci si voi acum sunteti tristi, dar iarasi va voi vedea si se va bucura inima voastra si bucuria voastra nimeni n-o va lua de la voi.» S-au bucurat ucenicii ca L-au vazut pe Domnul dupa Inviere, au primit pacea Mantuitorului dupa Inviere si astfel s-au implinit cuvintele Mantuitorului dinainte de Patimire“, mai spune parintele Paraian.

Binecuvantarea
Cel de-al cincilea dar dobandit prin Invierea Domnului este binecuvantarea. Dupa ce si-a implinit pe pamant cele pentru care a venit El, Fiul lui Dumnezeu, S-a inaltat la ceruri, binecuvantandu-i pe ucenici.

„Binecuvantarea este mare lucru. Binecuvantarea arata bunavointa, binecuvantarea arata intotdeauna largimea de suflet. Pentru a primi binecuvantarea trebuie sa ducem o viata pe care Domnul Hristos S-o poata binecuvanta, o viata asemanatoare cu cea a ucenicilor, o viata asemanatoare cu cea a Maicii Domnului, pentru ca in Traditia Bisericii este ca si Maica Domnului a fost la Inaltarea Mantuitorului, asa cum a fost si atunci cand Duhul Sfant S-a pogorat peste Apostoli“, arata parintele Paraian.

Sa ne gândim la Cel Inviat
Catre finalul acestor invataminte, marele nostru duhovnic ne indeamna: „In aceasta zi de bucurie, care se continua tot cu zile de bucurie, in aceasta zi de pace, care se continua cu alte zile de pace, in aceasta zi in care stam cu sarbatorire in fata Mantuitorului Inviat, sa ne gandim la Domnul Hristos Cel Inviat si sa ne gandim la Duhul Sfant, Care si El este Duhul Sfant care da bucurie. Cu viata noastra, cu cele agonisite de sufletul nostru, sa cautam sa fim oameni care pot da incredere celorlalti oameni.

A fi cu Domnul Hristos inseamna a fi sub binecuvantare, a fi sub iertarea pacatelor, a fi in marginile pacii, in marginile bucuriei si ale netemerii."

Sursa: Ziarul "Gardianul" din 22.04.2006
           [Foto]

Comentarii