O fabrică de cărămidă din secolul al XVII-lea a fos descoperită de arheologi în Cetatea din Târgu Mureş.

Arheologii români au descoperit o fabrică în care erau arse lunar mii de cărămizi şi care a furnizat materia primă pentru castelul din Iernut în perioada principelui Gheorghe Rakoczi I. Fabrica a fost descoperită în Cetatea din Târgu Mureş, în urma lucrărilor de reabilitare şi modernizare a acesteia.

Cuptorul, unde se realizau 4.000 de cărămizi dintr-o singură ardere, s-a păstrat intact chiar şi după 400 de ani.

Reprezentanţii Muzeului Judeţean Mureş s-au declarat surprinşi de descoperire şi au precizat că vor să păstreze fabrica, aceasta urmând să fie un nou obiectiv turistic al cetăţii.


Descoperire UNICĂ în ţară
Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, a declarat că săpăturile arheologice din Cetatea din Târgu Mureş, începute în urmă cu câteva luni în cadrul lucrărilor de reabilitare şi modernizare a acesteia, din fonduri europene, au scos la iveală o fabrică de cărămidă din secolul al XVII-lea, în România nefiind identificate până în momentul de faţă alte monumente industriale din acea perioadă.
"Din perioada respectivă nu cunoaştem alte monumente industriale similare identificate, cel puţin în momentul de faţă, în România. Din perioada următoare există mai multe descoperiri similare, dar din perioada secolelor XVI-XVII nu cunoaştem să fi fost identificate structuri industriale similare", a spus Soos, potrivit sursei citate.

               http://www.historia.ro/

Comentarii