Omul care a mutat un munte

Dasrath Manjhi, un om care muncea cu ziua la o fermă din India, a făcut istorie, după ce  a petrecut 20 de ani sculptând şi cioplind un munte. El a reuşit să taie versantul cu unelte rudimentare şi a realizat un drum pentru comunitatea din care făcea parte.


Indianul, care a murit în 2007, este renumit pentru faptul că a săpat într-un munte timp de 22 de ani, pentru ca oamenii din satul său să poată ajunge mai uşor la spital, care se afla atunci la 70 km.

Muncind în fiecare zi, între 1960-1982, Dashrath Manji a reuşit să sape prin munte , făcând astfel o cale de acces, care scurta drumul până la spital cu peste 50 km.

Indianul şi-a dedicat viaţa acestui drum, după ce soţia sa murise în urma unei accidentări, iar din cauza drumului până la spital, medicii nu au mai putut face nimic. 

Consătenii lui îşi aduc aminte cum acesta muncea zi şi noapte, fără întrerupere, de parcă ar fi fost posedat. "Părea o adevărată luptă între el şi piatră. Până la urmă, Manjhi al nostru a învins", spune un localnic.

"De sute de ani, pietrele astea ne-au creat neajunsuri. Oamenii au făcut nenumărate cereri să se construiască un drum aici, dar nimeni nu ne-a băgat în seamă. Aşa că m-am hotărât să fac eu acest drum", a spus indianul într-un ziar local, cu puţin înainte să fie răpus de o boală incurabilă.

Bărbatul a muncit în fiecare zi cu o daltă, un ciocan şi o lopată. El a reuşit să transforme o potecuţă, pe care de-abia putea trece o persoană, într-un drum lung de aproape 200 de metri şi lat de 10 metri, accesibil acum pentru biciclete sau motociclete.

Înainte de realizarea sa, copiii erau obligaţi să meargă pe jos opt kilometri până la şcoală, acum drumul s-a redus la doar trei kilometri. Drumul făcut de Manjhi este acum folosit de locuitorii din 60 de sate, din împrejurimi.

La început, semenii lui Manjhi făceau glume pe seama lui şi îl ridiculizau. Mai târziu, când drumul a prins deja contur, câţiva oameni l-au ajutat cu mâncarea zilnică şi i-au cumpărat unelte noi, când cele vechi deveneau inutilizabile.

Acum, toţi locuitorii din provincia Gaya îşi aduc aminte de "Omul muntelui" şi nu ezită să-şi exprime respectul pentru cel care le-a făcut viaţa mai uşoară.

Dasrath Manjhi nu s-a bucurat niciodată de vreo apreciere a guvernului indian. După 22 de ani de muncă asiduă, ceea ce a realizat i-a asigurat imortalitatea.


"Nu mi-a fost frică niciodată de vreo pedeapsă a guvernului asupra mea, aşa cum nu m-a interesat vreun premiu sau vreo recunoaştere din partea autorităţilor. Ce am făcut eu, vede toată lumea. Când Dumnezeu este cu tine, nimeni şi nimic nu te poate opri", a mai spus Manjhi.




Surse: [Photo]
http://www.cespun.eu/


Comentarii