Minune...

La început, înainte de început, când cuvântul nu era înca gând, s-a înfaptuit o minune, pe care nimeni atunci nu a considerat-o minune, si nimeni nu stie, si nimeni nu a vorbit de ea. Dar ce este o minune? Adeseori, acest cuvânt ne face sa ne gândim la lucruri care nu se pot înfaptui asa cum suntem noi obisnuiti sa se înfaptuiasca. De aici au început sa se nasca atâtea întrebari fara raspuns, dar eu va spun ca nici o întrebare nu se naste daca nu are si raspuns. Raspunsul la orice întrebare e în noi, dar cine are timp si rabdare sa-l caute? Dar mai ales câti au întelepciunea sa-l vada? Minunea este minune atunci când este minune, dar cine poate sti când este minune? Când cel de început începu sa faca ce gândi, înfaptui minune, vis sau adevar? Minune e atunci când crezi si ce nu stii. Minune e atunci când taci, desi tu poti vorbi si multe spune ce altii nici nu banuiesc ca stii ce stii. Si atunci ne întrebam ce-i o minune? Minune este azi, minune este mâine, de va fi sa fie mâine si, daca nu mai e, minunea-i tot minune. Dar timpul care trece ce-i? Dar timpul care vine? E timp sau nu e timp? E vreme sau uitare? De unde poti sa stii ca orele ce trec, de fapt, nu vin? Si daca vin, de unde pleaca? Daca te uiti afara si daca este iarna, poate ai sa vezi ca ninge. Si ce este ninsoarea, nu este o minune? Si care-i adevarul? Exista adevar? Exista alb si negru, dar nu e cum stim noi. De vrei sa afli, afli, dar sigur vrei sa stii? Si apoi, vine o zi când credem ca am aflat ce altii nu mai stiu. Stim ca 2+2 fac 4. Dar unu si cu unu fara unu ati vrea sa stiti cât fac? Nu ma întreba, caci daca tu ma-întrebi, de vrei, îti pot raspunde, dar tu esti sigur ca esti pregatit sa stii? Aici în fata noastra e lumina, la dreapta si la stânga, tot lumina e. De vrei sa stingi lumina, s-o stingi de crezi ca poti s-o faci. Lumina e lumina si acolo unde este întuneric, închide ochii pentru o clipa, daca ai curaj s-o faci! Si-acum taci si asculta-te pe tine! Ce auzi? Ce vezi? Ce simti? Nu-i oare o minune? Sau poate nu. O fi doar adevarul! Ai vrea sa stii ceva ce tu nu stii? Doar pentru cei ce vor s-auda, le spun asa:"Minunea nu-i minune. Minunea e minune si înca o minune de care noi nu stim."

Ce minunat! Ce minunat! Ce minunat! Si câte minuni cu adevarat minuni s-auînfaptuit si se înfaptuiesc de care noi nu stim! Si iarasi spun: Ce minunat! Ce minunat! Ce minunat!

Minune, daca e minune, sa se înfaptuiasca sub ochii nostri, sub privirile noastre, s-o putem vedea, s-o putem simti, s-o putem mirosi. Si daca eu v-as spune ca acum sub ochii vostri, sub privirile voastre, tocmai se întâmpla o minune, oare ati vedea si ati simti aceasta minune? Cu siguranta ca unii se vor întreba: "Dar ce este o minune? Si ce dovezi avem ca este o minune, si unde e minunea?" Sub ochii tai, aici în fata ta. O vezi, de ce n-o vezi? O simti? De ce n-o simti? Si daca o lacrima îti va aparea sub geana, sa fie ea minune?

~ Doina Sandru - "Euratucu"


Share