"Curtat" de NASA, alege totusi Romania...


Nonconformist sau patriot, gălăţeanul Florin Migireanu nu vrea să ia parte la „exodul creierelor" şi a refuzat continuarea unei cariere de succes la NASA. El crede că menirea lui este aceea de a contribui la dezvolarea astronauticii în ţara sa.

Tânărul cercetător ştiinţific Florin Migireanu, un specialist recunoscut în domeniul astronauticii, iese din comun, nu numai prin profesie, ci şi prin faptul că, la cei 28 de ani ai săi, deşi dorit de americani la NASA, preferă să rămână şi să dezvolte acest domeniu ştiinţific aici în ţară.

Parcursul său, atât în şcoală, cât şi mai târziu, în mari laboratoare de cercetare ale lumii, este unul de excepţie.

„Am absolvit Colegiul Vasile Alecsandri, profilul Informatică. Pasionat de fizică şi de aeronautică, în clasa a XII-a, înainte de Bacalaureat, am participat la două concursuri de inginerie, unul organizat de Agenţia Spaţială Europeană şi altul de Utah State University. Astfel, am avut astfel şansa unică de a vizita celebrul Space Dynamics Laboratory, fabrica de sateliţi a americanilor. Directorul acesteia, Frank Reed, mi-a facilitat accesul în zone cu acces restricţionat. În 2002, am avut şansa să văd de aproape cum se lucra la viitorii sateliţi GPS, cu tehnologie ultrasecretă ", povesteşte cu firească mândrie Florin Migireanu.

Gălăţeanul a urmat cursurile Facultăţii de Fizică din Bucureşti doar un an pentru că a beneficiat de o bursă de cercetare la California Institute of Technology, unde a lucrat la diferite proiecte pentru NASA, în celebrul Jet Propulsion Laboratory.

„Acolo, în 2003, am văzut cum se contruiau roverele (vehiculele pentru deplasarea pe suprafaţa altor planete n. red.). Am cunoscut oameni simpli cu minţi strălucitoare. Să nu vă imaginaţi că acolo toate uşile se închid perfect sau că mocheta nu e uzată. Ceea ce face legendare aceste laboratoare, în lumea astronauticii, sunt oamenii şi ideile lor puse în practică", afirmă Florin Migireanu.

Cu toate că şi-a început studenţia la Institutul de la Măgurele, în 2006, a absolvit Luisiana State University, specializarea Fizică-Astronomie.

„La NASA am lucrat, atât în perioada studenţiei, cât şi după absolvire, la diferite programe de cercetare, angajat pe bază de contract. Timp de un an, am realizat experimente cu baloane de mare altitudine, experimente de microgravitaţie, zboruri parabolice la Cape Canaveral (baza de lansare a navelor spaţiale n.red.). Lansarea se făcea chiar de pe pista navetelor spaţiale", spune Florin Migireanu.

Florin Migireanu, pregătind lansarea unui balon de mare altitudine

Deşi pare greu de înţeles pentru majoritatea tinerilor din România, cercetătorul gălăţean nu a rămas în Statele Unite, cu toate că i se oferea totul.

„Din punct de vedere profesional, într-adevăr, NASA este Mecca industriei aerospaţiale şi sigur că nu puteam să fac abstracţie de asta. Acolo mediul de lucru şi mijloacele puse la dispoziţie exercită un efect stimulativ extraordinar. Totuşi, m-a tentat şi să iau parte la strădania unei echipe de etuziaşti români care începuse să lucreze la o rachetă, lansată un an mai târziu la Cap Midia. După acel proiect, am devenit angajatul Agenţiei Spaţiale Române, cu care colaborm din 1998", a mai precizat tânărul cercetător.

Florin Migireanu afirmă că încearcă să aplice în România ceea ce a învăţat în Statele Unite.

„Cred că am reuşit să-mi însuşesc o parte din metodele de lucru ale americanilor şi încerc să le aplic la Agenţia Spaţială Română (ROSA) continuând proiectele de cercetare cu baloanele de mare altitudine. Şi mai cred sincer că aici este locul în care trebuie să contribui la viitorul zborurilor spaţiale. Lucrăm cu Agenţia Spaţială Europeană, pe anumite proiecte la care luăm parte", a mai afirmat Migireanu.

Comentarii